maanantai 19. tammikuuta 2015

Helppo hauska pussukka



Tässä taannoin osallistuin ompeluhaasteeseen, jossa piti hyvin lyhyessä ajassa ommella jotakin, missä materiaalina on käytetty muovipussia. No, minäpä ompelin sen yhden jutun, jonka tiesin nopeasti ompelevani. Pussukka. Alle turkoosia puuvillaa, päälle Eurokankaan muovipussista kirkas puoli, jonka ompeluaiheiset kuviot näkyvät hauskasti pohjakangasta vasten. Minun piti laittaa tähän pieniä ompelutilpehöörejä, mutta tyttö omi sen itselleen samoin tein. :D


No, joku sitten kyseli, että miten tämmöinen pussukka tehdään. Lupasin tehdä tutoriaalin aiheesta, koska tämä on oikeesti helppo kun mikä. Kankaan kokoa vaihtelemalla saa pussukan muotoa muunneltua jos ja vaikka mihin - pitkulaisesta penaalista isompaan tilavaan meikkipussiin.

Tähän ON olemassa jo tutoriaali. Olen itse bongannut tämän ohjeen joskus viime vuonna jostakin englanninkielisestä blogista. Ei hajuakaan millä sanoilla lähtisin googlettamaan, enkä etsinnöistä huolimatta löytänyt tietäni alkuperäisiin ohjeisiin. Jos joku tietää mikä blogi ja postaus kyseessä, niin toivon että sen vaikka tämän postauksen kommentteihin laittaisi - laittaisin tähän linkin alkuperäiseen ohjeeseen erittäin mielelläni.

Mutta. Näin minä tämän pussukan teen:

Tarvitaan suorakaiteen muotoinen kangas, jonka päädyt ovat vetoketjun mittaiset. Mitä pidemmät ovat toiset sivut, sitä pulleampi ja korkeampi pussukka, mitä kapeammat ovat toiset sivut, sitä pitkulaisempi, kapeampi, penaalimaisempi pussukasta tulee.


Ommellaan vetoketju kiinni toiseen päätyyn.


Tässä kohtaa keksin myös siistiä sisäpuolta kanttaamalla resorilla vetoketjun ja kankaan saumanvaran   tässä seuraavassa kuvassa näkyvällä tavalla. Ei ole välttämätöntä, kankaan reunat voi surauttaa siistiksi myös saumurilla tai kolmipistesiksakilla ennen vetoketjun kiinnittämistä.


Taitetaan kangas kaksinkerroin ja kiinnitetään vetoketju sinne toiseen päätyyn.


Tässä kohtaa näyttää siis tältä:


Jos haluaa huolitellumman näköisen, voi tikata saumanvarat kiinni ulompaan kankaanosaan vetoketjun läheltä näin:


Aina en noita tikkauksia tee, ei ole välttämätöntä. Sisäpuolelta pitäisi näyttää siis tässäkohtaa suunnilleen tältä jos tekee niinkuin minä tämän version:


Käännä työ nurinpäin ja avaa ketjua sen verran, että saat sen käännettyä takaisin oikein päin, kun päädyt on ommeltu umpeen. Nyt merkataan molempiin päätyihin vaikka nuppineulan avulla vetoketjua vastaava keskikohta ja puolivälit:


Nuppineulamerkkejä apuna käyttäen taitellaan pääty siten, vetoketju ja sitä vastaava puoliväli pidetään kohdakkain ja sivujen puolivälit taitetaan sisäänpäin niin että puolivälit kohtaavat keskikohdan.  Molemmat reunat taitetaan siis nelinkerroin. Reunat keskelle sisään. Näissä seuraavissa kuvissa olevista nuppineuloista ei kannata katsoa logiikkaa, sillä ne ovat jälkeen laitettu pitämään taitokset paikallaan. Mutta saisiko niistä selvää sepustukseni tueksi, miten taitetaan?




Koska en ole varma, saako noista kuvista selvän, piirsin megahyvillä (eli siis täydellisen olemattomilla, kuten huomata saattaa...) taidoillani Paintilla tällaisen kuvan. Sininen on pussukka ensin ja pinkki sitten taitosten jälkeen. Vetoketju on vetoketju ja punaiset viivat ovat niitä nuppineuloja tahi keskikohtia/neljäsosakohtia... :D



Samanlaiset taitokset molempiin päätyihin:


Sitten ommellaan. Pääty ommel tehdään juuri siitä kohtaa, mistä vetoketjun aukeava osa alkaa tahi päättyy, niin että se on 90 asteen kulmassa vetoketjuun nähden. 


Näin:


Molempiin päihin tämä sama siis. Ylimääräiset saumanvarat ja päädyt leikataan (tähän jäi vajaa sentti) ja päädyt huolitellaan saumurilla tai kanttaamalla tai kolmiaskelsiksakilla tai miten tykkää...


Sitten tehdään taikatemppu. Käännetään pussukka oikein päin ja TADAA! Valmis!


Toisesta päädystä vielä:



Helppoa - jep. Nopeaa - jepjep. Hauskaa - juu!

Ei muuta kun vetskari ja kankaanpala käteen ja pussukoita suristelemaan. :)

6 kommenttia:

  1. Onpas kiva ja helppo idea! :) Pitää itsekkin kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Tämä sama taittellumalli sopisi myös hyvin trikoo pipon päälaelle.

    VastaaPoista
  3. Hyvän ohjeen olet kirjoittanut! Mä olen kanssa käyttänyt tota taittelutyyliä pipoissa. Esikoisella on yhdessä seurapipossa sellainen, josta matkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hyvä kuulla palautetta, kun ei sitä ikinä oikein itse näe että onko ohjeet selkeät vai ihan huonot. :) Kyllä munkin täytyy nyt trikoopipoon tätä päälaelle kokeilla!

      Poista