keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Huppupyyhe Mariiqan tapaan

Keväällä anoppi tilasi lapsenlapselleen (= mun kummitytölle <3) huppupyyhkeen. Kaupasta löytyi vain semmoisia pikkulasten kokoisia ja nyt kyse oli alakouluikäisestä tytöstä. Tuolloin huppupyyhe syntyi pinkistä apilajoustofroteesta ja valkoisesta joustofroteesta. Iloinen ilmapallo pitää huppua pystyssä kuvauksen ajan.


Sittenpä kävi niin iloisesti, että kummityttö ihastui huppupyyhkeeseensä ikihyviksi. <3 Kuulemma haluaa semmoisen samanlaisen tai ainakin pinkin myös kotiin. Sitä ensimmäistä on käytetty mökillä saunoessa... Synttärilahjaksi sellaista sitten toivottiin. Varmistin vielä äidiltään, ja kyllä, ihan oikeasti tyttö toivoo huppupyyhettä synttärilahjaksi. Katselin pinkkejä joustofroteevalikoimia. Paria vaihtoehtoa näytettiin tytölle tietokoneen ruudulta ihan vaan "kumpi näistä on kivampi"-meiningillä. Lemppariksi valikoitui Selian Aurora-joustofrotee. Vuoriksi tilasin Metsolasta taas yksiväristä valkoista joustofroteeta.

Tämmöiseen alakouluikäisen huppupyyhkeeseen tarvitaan kuviollista ja yksiväristä (tai miten haluaa) joustofroteeta noin metrikolmekymmentä, tai vaihtoehtoisesti kaksi pilkku kolme metriä. Kahdesta metristä tulee kaksi huppupyyhettä. Tein tämän huppupyyhkeen kahdenmetrin paloista, joten selostus on nyt sen mukainen. Helposti myös sen 1,3metrin palan tekee huppupyyhkeeksi niin, että yläreunasta leikataan huppupalat ja sitten n. metrin korkuinen pala leikataan täysleveyden puolivälistä kahteen palaan ja ommellaan olkasaumat.

Noniin. Mutta siis tämä minun tekemäni huppupyyhe.


Kaksimetrisestä kuviollisesta ja yksivärisestä joustofroteesta kummastakin leikataan ensin hupun vaatima 30-35cm pois. Loppu pala leikataan pystysuuntaan puoliksi ja saadut puolikkaat palat taitetaan kahtia. Olkasaumoja ei siis tule vaan kangas jatkuu yhtenäisenä etupuolen alareunasta takapuolen alareunaan saakka. Ylläolevassa kuvassa vuorikangas ja kuviokangas ovat jo sisäkkäin aseteltuina. Reunoihin kannattaa leikellä pieniä hakkimerkkejä kohdistamisen helpottamiseksi sinne tänne.


Taitteelta katsotaan kankaan keskikohta ja leikataan siihen kaula-aukko - yhtä aikaa sekä vuoriin että päälikankaaseen. Näppärä katsoo jostakin sopivan kokoisesta hupparikaavasta kaula-aukon kaaret ja ottaa hupun kaavan. Ensimmäiseen huppupyyhkeeseen tein niin, toisen kanssa halusin soveltaa ja harjoittaa taitojani ja leikkelin kaula-aukon summamutikassa ja piirsin huppukaavan itse. Mutta tosiaan helppo tapa on leikata kaavan avulla taitteen keskikohtaan kaula-aukko.

Kaula-aukkoon on hyvä tehdä pienet hakit merkiksi keskiedusta, keskitakaata ja olan kohdalta.


Huppupalat leikataan samaten sekä vuorista että päälikankaasta.
Ommellaan molemmista hupun takasauma kiinni. Sitten oikeat puolet vastakkain ommellaan huput yhteen etureunastaan. Käännetään huppu oikeinpäin ja tikataan kaksoisneulalla läheltä etureunaa.


Seuraavaksi apuommellaan huppu kuviolliseen joustofroteeseen kiinni. Tai kuten minä - suristellaan saumurilla, mutta niin että hakkimerkit jäävät näkyviin sauman sisästä.

Seuraavaksi ommellaan vuorikangas (jossa kaula-aukko möllöttää yhä yksinään) kiinni päälikankaaseen. Oikeat puolet vastakkain ja hakkimerkkejä hyödyntäen pidetään kankaat kohdillaan ja surruutellaan reunat kiinni. Pyyhkeen takapuolelle jätetään reunaan sopivan kokoinen (15-20cm riittää oikein mainiosti) kääntöaukko. Fiksu olisi jättänyt leikkuuvaiheessa tähän kohtaan leveämmät saumavarat, tai ylipäätään jättänyt sen aukon siihen, mutta sellaiset jotka toimivat ennen ajattelua eivät jätä saumavaroja ja lisäksi purkavat sen aukon ratkojan avulla... :D

Käännetään huppupyyhe oikein päin.

Tässäpä tuo kääntöaukko vielä..


Seuraavaksi  on vaihe, joka saa aivoni joka kerta umpisolmuun. Tämäpä siis muistisäännöksi etenkin itselleni:

Kääntöaukosta kaivetaan esiin hupun kiinnityskohta/kaula-aukko. Molemmista sama kohta, elikkä vaikkapa nyt sitten sekä vuorin keskitaka että päälikankaan keskitaka. Päälikankaassahan onkin jo tuo huppu kiinni..


Otetaan kiinni siten, että oikeat puolet ovat vastakkain, ja nuppineulataan koko kierros:


Tässä vaiheessa koko työ näyttää epäselvältä möhkäleeltä. Ei hätää. Niin sen kuuluukin.


Saumuroidaan ylläolevassa kuvassa näkyvän möhkäleen nuppineulattu reuna ympäri. Työnnetään kääntöaukosta takaisin sisään, heilautellaan huppupyyhe suoraksi, ja tittidii, valmis!

Kääntöaukko on vielä olemassa, mutta ei huolta. Huppupyyhkeen reunat ommellaan päälipuolelta vielä kaksoisneulalla, ja tässä samalla saa ommeltua tuon kääntöaukonkin huomaamatta kiinni.


Valmis huppupyyhe edestä:


Ja takaa:


<3

Tästä tuli ehkä elämäni sekavin sepustus. :D Jos kukaan muu ei saa tästä mitään selvää, niin toivon mukaan vähintään minä itse seuraavalla kerralla muistan helposti ja nopeaan mitä pitikään tehdä ja missä järjestyksessä.

:)











3 kommenttia:

  1. Oli ihan selkeä selitys ja aina hyvä, kun on tarpeeksi kuvia selventämässä :) Kiva, että huppupyyhe on ollut mieleinen lahja ja toivottu myös uutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kuva jos oli jonkun muun mielestä selkeä,. Ja kiva kun käyt täällä kommentoimassa

      Poista
    2. Karkasi.. :) eli:

      , kiitos! :)

      Poista